Как се излекувах от инконтиненция?

Инконтиненцията е медицинско състояние, което засяга милиони хора по света, независимо от пола и възрастта им. Това е състояние, при което човекът има затруднения с контрола на мочовото му образуване и изтичането му. Нещата могат да станат много неприятни и понякога дори да накърнят самочувствието ни. В тази статия ще Ви представим различните начини, по които можете да се излекувате от инконтиненцията, като ще се фокусираме на методи, които са се доказали като ефективни и безвредни.

Причини за инконтиненция

Всъщност, има много причини за инконтиненция, като по-долу са изброени някои от тях:

Слаби мускули на мехурчето

Мускулите, които контролират източването на мочата, могат да бъдат слаби поради различни причини. Например, като резултат от стареенето или поради други здравословни състояния.

Бременност и раждане

При бременността и раждането мускулите около мехурчето и уретрата могат да бъдат повредени, което може да доведе до инконтиненция.

Заболявания и лекарства

Някои заболявания като диабет, Parkinson, множествена склероза или инсулт могат да доведат до инконтиненция. Също така, определени видове лекарства могат да доведат до нейното появяване.

Как да се излекуваме от инконтиненция

Упражнения за мускулите на мехурчето

Упражненията за мускулите на мехурчето, наричани още „Кегел упражнения“, са един от най-ефективните начини за лечение на инконтиненцията. Те помагат да се заздравят мускулите на мехурчето и да се подобри контрола.

Електрическа стимулация

Електрическата стимулация може да бъде ефективен начин за излекуване на инконтиненцията. Тя включва използването на малки електроди, които се поставят в областта на мускулите на мехурчето, за да стимулират мускулите да се свиват. Този метод може да бъде много полезен, особено за хора със слаби мускули на мехурчето.

Хранителни промени

Хранителните промени могат да бъдат отличен начин за излекуване на инконтиненцията. Например, избягването на храни и напитки, които могат да дразнят мехурчето, може да помогне за намаляване на симптомите на инконтиненцията. Такива храни и напитки включват: алкохол, кафе, газирани напитки, цитрусови плодове, шоколад и подправки.

Лекарства

Лекарствата могат да бъдат ефективен начин за лечение на инконтиненцията. Те включват различни видове лекарства, като например мускулни релаксанти, антидепресанти и хормони. Преди да започнете да приемате лекарства за инконтиненция, обаче, е важно да се консултирате със своя лекар.

Хирургически методи

Хирургическите методи могат да бъдат ефективен начин за лечение на инконтиненцията, особено при хора с тежки случаи на заболяването. Един от най-честите хирургически методи е монтирането на малка мрежа, която поддържа уретрата затворена, когато не е нужно да се източва мочата.

Алтернативни методи за лечение

Също така, има много алтернативни методи за лечение на инконтиненцията, като например йога, акупунктура и масаж. Въпреки че не съществуват научни доказателства за техните ефективност, те все пак могат да бъдат полезни за някои хора.

Важно: Статията е чисто информативна и не носим отговорност при лечението на инконтиненцията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *