Майонезата е едно от най-популярните сосове в света. Тя е идеалното допълнение към пържени картофки, сандвичи, салати и много други ястия. Но как се прави майонеза? Това е въпрос, на който ще отговорим в тази статия. Ще ви представим няколко рецепти за майонеза, съвети и трикове за постигане на перфектни резултати.
Рецепта за класическа майонеза
За да направите класическа майонеза, ви трябват следните съставки:
- 2 жълтъка
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. нарязан магданоз
- 1 с.л. нарязан копър
- 1 ч.л. нарязан чесън
- 1/4 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1 чаша зехтин
Ето как да приготвите класическа майонеза:
- В голяма купа смесете жълтъците, лимоновия сок, магданоза, копъра, чесъна, солта и черния пипер.
- Постепенно добавяйте зехтина, като постоянно разбивате с помощта на блендер или миксер. Продължете да разбивате, докато сместа не се направи гъста и кремообразна.
- Готовата майонеза може да се съхранява в хладилника до 1 седмица.