Как се излекувах от хипохондрия?

Хипохондрията е заболяване, което може да засегне всеки. Тя се проявява със силно страховно убеждение, че имате сериозно заболяване. Това може да доведе до постоянен стрес и ангажиране на живота. Ако страдате от хипохондрия, не сте сами. Споделям своята лична история, как се излекувах от това заболяване и как можете да преодолеете страховете си.

Моята лична история

Диагноза на хипохондрията

Когато бях на 25 години, започнах да изпитвам странни симптоми. Незабавно се обърнах към интернет, за да открия какво може да е причината за тези симптоми. След като проведох няколко онлайн търсения, започнах да вярвам, че имам тежко заболяване. Това беше началото на моята хипохондрия.

Направих всичко възможно да потвърдя диагнозата си

След като бях убеден, че имам това тежко заболяване, започнах да правя всичко възможно, за да потвърдя диагнозата си. Посетих няколко лекари, подлагах се на множество изследвания и тестове. Но резултатите бяха винаги отрицателни. Вместо да се успокоя, това ме караше да ставам още по-страхлив.

Начинах да се изолирам

Страхът ме доведе до това да се изолирам. Не исках да разговарям с приятели или семейство, защото смятах, че те не разбират колко е тежка ситуацията ми. Изоставих хобитата си, защото мислех, че няма смисъл да правя неща, ако имам сериозно заболяване. Всеки ден се страхувах от смъртта.

Как се излекувах от хипохондрия

Приех, че проблемът е в моя ум

Един ден осъзнах, че проблемът е в моята ума. Разбрах, че това, което се случва с мен, е резултат от неправилното ми мислене и че трябва да променя начина си на мислене. Започнах да изучавам хипохондрията и разбрах, че това е заболяване, което може да се лекува.

Обръщане към професионалист

Разбрах, че трябва да потърся професионална помощ. Обърнах се към психотерапевт, който ми помогна да разбера защо изпитвам тези страхове. Разбрах, че хипохондрията е резултат от неправилно мислене и че трябва да науча да мисля по-различно.

Промяна на начина на мислене

Започнах да уча стъпка по стъпка да променям начина си на мислене. Отказах се от идеята, че имам тежко заболяване и започнах да се фокусирам върху моята здравна и физическа форма. Започнах да правя здравословни навици като ходене на пътека, консумиране на здравословна храна и изпиване на достатъчно вода.

Промяна на живота си

Промених начина си на живот. Започнах да излизам открито с приятели и да се занимавам с хобита, които обичам. Почнах да се наслаждавам на живота и да не се страхувам от смъртта.

Поддържане на здравословни навици

Продължавам да поддържам здравословните си навици и да се фокусирам върху здравето си. Знаех, че ако продължавам да живея здравословно, ще се чувствам по-добре и ще избегна повторната поява на хипохондрията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *