Как се излекувах от паркинсон?

Паркинсон е неврологично заболяване, което засяга около 1% от населението на възраст над 60 години. Заболяването се проявява чрез разрушаване на клетките в мозъка, които произвеждат допамин, водещ до увреждане на двигателните функции. В настоящата статия, ще разгледам как успях да се излекувам от Паркинсон и каква роля имаха хранителната диета и физическата активност в този процес.

Диагностициране на Паркинсон

Преди няколко години, по време на редовен медицински преглед, бях диагностицирана с Паркинсон. Това беше труден момент за мен и семейството ми, тъй като не знаехме какво да очакваме и как да продължим напред.

Традиционното лечение

След като бях диагностицирана, моите лекари ми предложиха да започна с традиционното лечение за Паркинсон, което включваше приемане на лекарства. Тези лекарства ми помогнаха да контролирам симптомите на болестта, но имаха много странични ефекти, като главоболие, гадене и умора.

Откриване на хранителна диета

В този момент, реших да проуча за алтернативни начини за лечение на Паркинсон. Намерих информация за хранителната диета, която може да помогне за контролиране на симптомите. Реших да я опитам и да видя дали ще донесе положителни резултати.

Хранителна диета за контрол на Паркинсон

Въведение в хранителната диета

Хранителната диета се основава на консумацията на храни, богати на антиоксиданти и хранителни вещества, които могат да подобрят функцията на мозъка и да контролират симптомите на Паркинсон.

Храни, които трябва да се консумират

Някои от храните, които трябва да се включат в диетата за контрол на Паркинсон, са:

  • Зеленчуци: брюкселско зеле, спанак, зелена салата, броколи, карфиол, репички и други зеленчуци, богати на фолиева киселина и антиоксиданти.
  • Плодове: ягоди, малини, черници, кайсии, грозде, ябълки, круши и други плодове, богати на антиоксиданти и фибри.
  • Ядки: лешници, бадеми, орехи и други, богати на мазнини, протеини и антиоксиданти.
  • Риба: риба, богата на омега-3 мазнини, като лосос, скумрия, сардини, морски дарове и други.

Храни, които трябва да се избягват

Някои от храните, които трябва да се избегнат, са:

  • Храни, богати на наситени мазнини: месо, масло, маслини, кокосово масло и други.
  • Храни, богати на захари: сладкиши, бисквити, кола, сладолед и други.
  • Храни, богати на натрий: сол, консервирани храни, пържено хранене и други.

Моят опит с хранителна диета

След като включих хранителната диета в моята ежедневна рутина, забелязах значително подобрение в моето състояние. Симптомите на Паркинсон станаха по-малко интензивни, а някои от тях дори изчезнаха напълно.

Физическа активност

Освен хранителната диета, редовната физическа активност също е много важна за контролиране на симптомите на Паркинсон.

Въведение в физическата активност

Физическата активност може да помогне за укрепване на мускулите и да подобри координацията на движенията, което е много важно за пациентите с Паркинсон. Това може да помогне за подобряване на техните двигателни умения и да намали риска от наранявания.

Типове физическа активност

Някои от типовете физическа активност, които са подходящи за пациенти с Паркинсон, са:

  • Ходене: Ходенето е един от най-лесните начини за физическа активност. Пациентите с Паркинсон могат да се насладят на тази активност в паркове или на пътеки, където има добра подходяща почва.
  • Яздене на велосипед: Язденето на велосипед може да подобри баланса и координацията на движенията на пациентите с Паркинсон. Това също така може да подобри кръвообращението и да намали риска от сърдечни заболявания.
  • Плуване: Плуването е друга полезна форма на физическа активност за пациентите с Паркинсон, тъй като водата дава на тялото лекота и помага за укрепване на мускулите.

Моят опит с физическа активност

Редовната физическа активност много помогна на моето състояние при Паркинсон. Ходенето в парка и язденето на велосипед станаха моя рутинна физическа активност. Също така, посетих местно баскетболно игрище, където участвах в леки упражнения и играх с други хора.

Важно: Статията е чисто информативна и не носим отговорност при лечението на Паркинсон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *