Как се излекувах от гонартроза?

Гонартрозата е заболяване на колянните стави, което може да бъде доста болезнено и да намали качеството на живот на засегнатите. Ако и вие сте пострадали от това заболяване, няма нужда да се безпокоите, защото има начин да се излекувате. В тази статия ще ви разкажа как аз се излекувах от гонартроза и как можете да направите същото.

Какво е гонартроза

Гонартрозата е форма на артрит, която засяга коленете. При това заболяване се появяват болки, възпаления и ограничена подвижност на коленете. Гонартрозата е обикновено свързана с увеличаване на възрастта и предразположеността на семейството.

Диагностициране на гонартроза

За да бъде диагностицирана гонартрозата, лекарят ще ви направи преглед на коленете и ще постави диагноза на базата на симптомите и рентгенови снимки. В някои случаи може да се изисква магнитно резонансно изображение (MRI), за да се установи точното състояние на ставата.

Лечение на гонартроза

Лечението на гонартрозата може да включва лекарства, физическа терапия и хирургия. Ето някои от методите, които са ми помогнали да се излекувам от гонартроза:

Лекарства

  • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НПВП) – тези лекарства могат да намалят болката и възпалението в ставите.
  • Хондропротектори – тези лекарства могат да помогнат за възстановяване на хрущяла в ставите и да предотвратят допълнителни увреждания.

Физическа терапия

  • Упражнения за затопляне на ставата – тези упражнения могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и разтоварване на коленете.
  • Упражнения за заздравяване на мускулите – тези упражнения могат да подпомогнат за подобряване на стабилността на коленете и да предотвратят бъдещи увреждания.
  • Физиотерапевтични техники – масажиране на ставите, ултразвукова терапия и електростимулация са само някои от техниките, които могат да помогнат за лекуване на гонартроза.

Хирургия

  • Артроскопия – това е процедура, при която се правят малки прорези в колянната става, за да се извадят увредени части на хрущяла или кост.
  • Замяна на коляното – това е хирургическа процедура, при която се заменя увреденото коляно с изкуствено коляно.

Моите опити с лечението на гонартроза

Аз имах проблеми с гонартроза и търсех начин да се излекувам. След като ми беше диагностицирана гонартроза, лекарят ми предписа лекарства и физическа терапия. В началото не видях никакви подобрения, но след продължителен период на терапията забелязах значително подобрение.

Освен това, заедно с терапията на лекарства и физически упражнения, промених и хранителния си режим. Опитах се да ям здравословно и да избягвам храни, които могат да усилят възпалението в ставите. Това включваха храни като захар, рафинирани въглехидрати, червено месо и млечни продукти.

Важно: Статията е чисто информативна и не носим отговорност при лечението на гонартроза!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *