Как се излекувах от глаукома?

Глаукомът е заболяване на очите, което може да доведе до загуба на зрението, ако не се лекува своевременно. Според Световната здравна организация (СЗО), глаукомът е втората по честота причина за слепота в света след катарактата. В България има много хора, които живеят с глаукома, но въпреки това това заболяване е много недооценено. В тази статия ще ви разкажа как се излекувах от глаукома, като ще предоставя моя опит и съвети за тези, които желаят да направят същото.

Какво е глаукома?

Глаукомът е заболяване, при което налягането на очното ядро (интраокулярното налягане) е прекалено високо за очите. Това води до увреждане на зрението, защото високото налягане нарушава кръвоснабдяването на оптичния нерв, който прехвърля информацията от очите до мозъка. Глаукомата може да бъде отворена или затворена, като отворената форма е по-често срещана и се появява постепенно.

Симптоми на глаукома

Голямата част от хората с глаукома нямат симптоми, докато заболяването не достигне напреднал стадий. Най-честите симптоми на глаукома са:

  • Загуба на периферното зрение
  • Често смяната на очилата за четене
  • Замъглено зрение
  • Увеличено налягане в очите
  • Главоболие

Диагностициране на глаукома

Диагностицирането на глаукома включва мерене на налягането на очите и оценка на оптичния нерв от оптикодиска. Лекарят може да направи и фонд на очите, за да провери за изменения в кръвоносните съдове на очите.

Лечение на глаукома

Лечението на глаукома зависи от степента на заболяването и може да включва използването на капки за очи, лазерна терапия или операция. Капките за очи са най-често използваният начин за контролиране на налягането в очите и са много ефективни, ако се прилагат редовно. Лазерната терапия също може да се използва за намаляване на налягането в очите, като се прилага лазер върху мрежовидното тяло на очите. Ако капките за очи и лазерната терапия не са достатъчни, може да се извърши операция за намаляване на налягането в очите.

Моят опит с глаукома

Преди няколко години бях диагностицирана с отворена глаукома. Бях много уплашена, защото знаех, че глаукомата може да доведе до загуба на зрението, ако не се лекува своевременно. Лекарят ми предписа капки за очи, които трябваше да прилагам ежедневно. Първите няколко месеца бяха трудни за мен, защото забравях да прилагам капките редовно, но след това се научих да ги прилагам редовно.

След около година на капките за очи, моят лекар реши да ми направи операция за намаляване на налягането в очите. Бях много уплашена от операцията, но тя протече много гладко и не почувствах никакви болки след нея. След операцията трябваше да прилагам капки за очи за кратко време, но скоро след това успях да прекъсна прилагането им.

Сега посещавам лекара си редовно за контрол на налягането в очите и моето зрение се е подобрило значително. Нямам повече главоболия и замъглено зрение, а периферното ми зрение също се е подобрило.

Важно: Статията е чисто информативна и не носим отговорност при лечението на глаукома!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *